Primaria Comunei Priboieni – Site oficial

Localizare

Date geografice

Aşezarea noastră este marcată de coordonatele geografice de 25°3´ longitudine estică şi 44°7´ longitudine nordică. Localizată într-o regiune pitorească, localitatea se încadrează într-un peisaj caracterizat de dealuri şi podişuri piemontane. Această regiune naturală complexă oferă condiţii favorabile pentru viaţa şi activitatea umană, datorită factorilor oropedoclimatici specifici.

Priboieni face parte din pitorescul piemont Cândeşti, delimitat de râurile Dâmboviţa, Argeş şi Argeşel. Comuna noastră se bucură de un cadru geografic înconjurat de dealuri şi de valea pitorească a pârâului Cârcinov, care străbate zona de la nord la sud. Această depresiune prezintă o deschidere mai largă spre sud în comparaţie cu partea nordică.

Limite

La nord, comuna Beleţi – Negreşti se învecinează cu noi, în timp ce la sud, satul Ţigăneşti este sub jurisdicţia oraşului Topoloveni. La est, dincolo de dealul Săracului, se găseşte satul Râncăciov, care aparţine comunei Calineşti. Aici, au fost descoperite dovezi materiale ale existenţei unei comunităţi umane încă din perioada comunei primitive.

Suprafaţa totală a comunei noastre se ridică în prezent la aproximativ 25 de kilometri pătraţi, cu vatra satului ocupând circa 16 kilometri pătraţi.

De-a lungul istoriei, comuna noastră a trecut prin diverse schimbări administrative şi teritoriale, ceea ce a dus la variabilitatea suprafeţelor şi numărului de sate componente. De exemplu, satul Ţigăneşti, care în prezent face parte din oraşul Topoloveni, a fost o parte a comunei Priboieni până în 1976.

Sari la conținut